Stadinaisen fitnesspäiväkirja - tahtien tapailua ja taputuksia

Olen aiemminkin päiväkirjassani ähkyillyt luomisen tuskaani. Luomisen tuska liittyy uuden treeniohjelman tekoon. Ohjaan erilaisia treenitunteja Friskis&Svettis -liikuntaseurassa, jossa suurimmissa osissa tunteja ohjaaja kasaa itse musiikit tarkkojen ohjeistusten mukaan. Musiikki - paitsi, että se luon treeniin just sen sopivan fiiliksen ja energian - tukee liikettä ja kannustaa treenaajaa tunnin aikana.

Nyt en ole päässyt ohjaamaan enkä myöskään osallistumaan muiden tunneille yli viikkoon, koska olen ollut kotona toipilaana. Liikkumispuutostila alkaa vaivata ja alan tuntea itseni yhä enemmän ryhtymisrajoitteiseksi, kohta en enää jaksa peffaani sohvalta nostaa ellen keksi jotain energisoivaa. Siispä päätin alkaa kasata uusia treeniohjelmia. Aloitan musiikin kuuntelusta, jossa käytän apunani mm. Radio NRJ:n ja Spotifyn listoja. Hyvää apua saan myös kansainvälisestä F&S-ohjaajien suljetusta FB-ryhmästä, jossa sadat ohjaajat jakavat ajatuksiaan, ohjelmiaan ja ideoitaan kaikkeen ohjelman tekemiseen liittyen. Täällä ryhmässä voi kysyä mitä vaan, aina saa vastauksen. Ryhmä on just niin positiivinen, solidaarinen ja yhteisöllinen, kuin koko F&S-liike on. Olemme kaikki yhtä suurta heimoa :).

Tällä kertaa päätin ihan oikein palata Friskiksen koulutusmatskuun ja tsekata, jospa löytäisin sieltä jotain uutta ja inspiroivaa. Ja muutenkin on aina hyvä välillä  muistin virkistämiseksi palata teorioihin.


No siis kuitenkin; kuunneltuani kymmeniä biisejä valitsen  joitain, jotka ostan mp3-versioina. Yleensä käytän Musa24-nettikauppaa, josta saa näppärästi ladattua biisit oikeassa muodossa. Aiemmin käytin myös NRJ-kauppaa ja iTunesia, mutta NRJ-kauppa on nyt yhdistynyt Musa24:n kanssa. 


En ole mikään tietokoneguru, joten yritän tehdä kaiken niin yksinkertaisesti kuin vaan mitenkään pystyn.  


Hommaan liittyy tietenkin musiikin Bpm:n selvittäminen, teen sen taputtelmalla mittarisovellukseen, se on nopeinta. Ja kun jossain vaiheessa olen päässyt niin pitkälle, että alan suunnitella liikkeitä, niin sitten analysoin biisit vieläkin tarkemmin.


 Riippuu vähän treenitasosta, miten tarkkaan pilkon musan osasiin. Nyt teen ohjelmaa, jossa hyödyn siitä, että tikutan kaikki iskut/tahdit ja lasken sieltä sitten sopivat setit, toistot ja sarjat jne. Kyllä tähän aikaa saa kulumaan, mutta onhan tää myös tosikivaa.

Koska läppärini on Windows-pohjainen, arkistoin musani Windows Media Playeriin, joka toimii ihan ok. Musat muokkaan Audacityssä.


Helpommalla pääsisi, jos ohjaisi jotain valmiita juttuja, mutta toisaalta, kun vihdoin tämän oman jumppalapsensa saa pakerrettua, niin sitten sen kyllä myös yleensä osaa ja sitä jopa rakastaa. Ellei sitten ole jo ehtinyt kyllästyä kaikkiin biiseihinsä, kun niitä on tullut veivattua  ja analysoitua ihan juuria myöten.

No joo, ja sitten kun liikkeitä alkaa kunnolla harjoitella - tikku-ukko-/liikekartan tekemisen jälkeen - niin saattaa huomatakin, että joku biisi ei kaikestä säädöstä huolimatta sovikaan - sit vaan aloitat alusta....


Kommentit

  1. Onpas tuossa hommaa - en ole koskaan tullut ajatelleeksi, miten paljon vaivannäköä treenitunnin suunnittelu vaatii. Mutta olin todistamassa kyllä salilla sitä hätäännystä, mikä syntyi tunnin vetäjässä, kun kajareista alkoikin kuulua ihan vääränlaista musiikkia;)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Juu, kyllä tuohon aikaa menee. Monessa paikassa on tosin niin, että ohjaajat käyttävät valmiiksi miksattuja äänitteitä, mutta niissä ei sitten ole paljon vaihtelua, kaikki kuulostaa samalta. Miten sinun projektisi etenee?

      Poista

Lähetä kommentti