Onneton omeletti!

Tämän päivän postaus paljastaa, miksi meidän perheen ruuanlaittovastuu on suureksi osaksi Ekin harteilla. Ainakin, jos tätä omelettia katsoo, niin ymmärtää, että mulla ei kaikki perheenemännän valmiudet ole ihan hallussa. Miksi omeletin valmistaminen on niin vaikeaa? En ole elämässäni koskaan saanut aikaan kaunista, kullanväristä, ehjää, houkuttelevaa munakasta. Jossain valmistusvaiheessa omeletti leviää sikin sokin paistinpannulla. Maku on loistava, sitä en voi kieltää, mutta hei - esteettisestä kokemuksesta ei voi puhua! Onko kellään hyviä vinkkejä miten saada ehjä munakas aikaan?

Kommentit

 1. Minuakin kiinnostaa, miten valmistaa kaunis, ehjä munakas ;-D. Toivottavasti joku kertoo....

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Jep, nyt kannattaa lukea tuo tässä alapuolella oleva kolmas kommentti - siinä hyvät ohjeet- taidan kokeilla:)

   Poista
  2. Pakkohan tuota on kokeilla ;-D.

   Poista
 2. No juu minulla oli ihan samat ongelmat joskus aiemmin, ja luovuin koko munakas jutusta pitkäksi aikaa. Mieheni sitten totesi, että pöhkö mitä sitä nyt kääntämään. (minulla se kääntäminen oli juuri se ongelma kohta)
  Aloin sitten ajatella ja totesin että tosiaan, miksi munakas pitäisi kääntää. Pidän itse vähän sellaisesta ei niin kypsästä munakkaasta joten ihan vaan hissukseen kypsentäminen yhdeltä puolen pannulla passaa minulle mainiosti. Niin juu ja tulee nättiä. Yrteillä saa kaunista vihreää, samoin kesäkurpitsalla, tomaateilla yms. sitten taas väriä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hienoa Anna, toi on hyvä idea, kääntämisessä sen munkin omeletti aina hajoaa - kiitos vinkistä!

   Poista
 3. L´omelette brouillèe - Ranskalainen munakas

  2-3 munaa
  iso hyppysellinen suolaa
  hyppysellinen pippuria
  kulho
  haarukka
  1 rkl voita
  munakaspannu, jonka pohjan läpimitta on 18 cm

  Vatkaa munia ja mausteita kulhossa 20-30 sek. eli kunnes keltuaiset ja valkuaiset ovat sekoittuneet.
  Pane voi pannuun ja pannu erittäin kovalle lämmölle. Kun voi sulaa, kallistele pannua joka suuntaan niin että laidat tulevat voidelluiksi. Kun voin vaahtoaminen on asettumaisillaan ja voi on alkamaisillaan ruskistua, se on kyllin kuumaa, jotta munat voidaan kaataa pannuun.
  Pitele pannunvarresta vasemmalla kädellä ja ala heti siirrellä pannua edestakaisin lämmöllä. Pidä samalla haarukkaa oikeassa kädessä, haarukan tasainen puoli pannun pohjaan päin, ja sekoita munaseosta nopeasti jotta se koko ajan leviäisi pitkin pannun pohjaa samalla kun se sakenee. 3-4 sekunnissa siitä tulee vaaleaa, mehevää ja kuohkeaa. (Tässä vaiheessa lisätään täyte).
  Kohota sitten pannun vartta niin että pannu kallistuu 45 asteen kulmaan lämpöä vasten, ja kokoa munaseos nopeasti pannun toiseen laitaan haarukan lappeella. Pidä pannua yhä edelleen kallellaan lämmön yläpuolella ja kuljeta haarukkaa pitkin pannun laitaa munakkaan reunan alitse varmistuaksesi siitä, ettei se ole tarttunut pannuun kiinni.
  Napauta pannun vartta nopeasti 4-5 kertaa oikean käden nyrkillä, jotta munakas irtoaisi ja sen ulompi reuna kiertyisi kaksinkerroin.
  Pidä pannua kallellaan lämmöllä 1-2 sek. jotta munakkaan pohja hiukkasen ruskistuisi, mutta ei liian kauan etteivät munat kypsy liikaa. Munakkaan pitää pysyä sisältä pehmeänä ja kuohkeana.
  Sattumalta minulla on lainassa kirja ; Ranskalaisen keittiön salaisuudet (Julia Child, Louisette Bertholle & Simone Beck). Lainasin sen TV:ssä näytetyn leffan innoittamana.
  Tämähän on melkein taidetta - onnistuukohan näillä opeilla?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. hihi - taidetta tosiaan, wautsi. Nyt alkaa mennä niin tarkaksi, että huh huh. Mutta ehkä, jos kerran tekisi ihan noin perusteellisesti, niin sitten oppis. Mutta just toi kikkailu haarukan ja pannun kallistelujen kanssa - luuleks että mulla on kärsivällisyyttä? Kiitos silti ihan hurjasti tarkoista ohjeista. Kirja vaikuttaa mielenkiintoiselta!

   Poista
  2. Sattuma miksi mulla on tuo kirja lainassa oli myös tilaisuus tarjota päivällinen kahdelle ladylle. Päivällinen siirtyi ja nyt täytyy keksiä jotain kesäisempää kuin olin ajatellut. Täytynee selata vielä tuota kirjaa...

   Poista

Lähetä kommentti