Tuttu tapaaminen Arabiassa

 
Perjantaiseen opastukseeni kuului käynti Arabiakeskuksessa. Minulla oli iso ryhmä ruotsalaisia uusmedian ammattilaisia, jotka olivat äärettömän kiinnostuneita suomalaisesta muotoilusta ja he olivat toivoneet käyntiä Arabian tehtaanmyymälässä ja museossa. En itsekään ollut käynyt Arabian uudessa yhdeksännen kerroksen museossa/galleriassa, joten olin mielissäni saadessani nyt mahdollisuuden tutustua paikkaan. Museossa/galleriassa on esillä niin entisten kuin nykyistenkin Arabia-taiteilijoiden töitä. Näitä töitähän on ollut Arabian omien tilojen lisäksi esillä ja lainasssa myös esim. Designmuseossa, joten monet työt olivat jo entuudestaan tuttuja. Joistain töistä olen luonnollisesti myös nähnyt kuvia. Ja Arabian käyttökeramiikkaahan on varmasti jokaisessa suomalaisessa kodissa - etenkin museon kahvikuppivitriinejä tutkiessä tulee nostalgisen kodikas olo ja tunnistamisen ilo. Mutta yhden vitriinin sisältö oli aivan erityisen tuttu - museossa on nimittäin esillä mummini sisaren, rakkaan isotätini Annin 40-luvulla häälahjaksi saama astiasto. Muistan hyvin, kun lapseton ja leskeksi jäänyt Anni-täti päätti vanhoilla päivillään luovuttaa ainutlaatuisen hääparin yhteisellä monogrammilla varustetun astiaston Arabian museoon, jotta se säilyisi kunnossa ja siitä olisi iloa jälkipolville - hyvä päätös mielestäni. Vastalahjaksi hän sai 80-lukulaisen Dorrit v. Fieandtin maalaaman tee-astiaston, jonka hän luovutti minulle ja jota vaalin pieteetillä. Annitädin monogrammilla varustettu fajanssiastiasto oli esillä jokunen vuosi sitten Designmuseossa, kun siellä oli laaja Arabia-näyttely - muistan sen jälleennäkemisen riemun myös sieltä.
 
Otin tietenkin kuvia Annin astiastosta, mutta koska ne ovat vitriinissä, ei kuvien laatu nyt taaskaan ole mikään huima, mutta tällä tavalla muistona ne luonnollisesti kelpaava. Räpsin myös joitain makupalakuvia näyttelyn viehkoista taidekeramiikkaesineistä, etenkin Mikael Schilkinin työt viehättävät minua paljon.
 
Arabian tehtaanmyymälässä oli ale, joten kaikki Fiskars-konsernin tuotteet tekivät hyvin kauppansa.

Isotätini Annin kaunis fajanssiastiasto kultaisella monogrammilla. Hieno.
Ihanaa, että se on esillä museossa, Anni olisi iloinen, jos tietäisi!
 


 
 
Tässä muutama muu esimerkki museon uniikkikeramiikkaesineistä.
Kolme seuraavaa taidekeramiikkatyötä ovat Mikael Schilkinin
 


 
 
Ja sitten Birger Kaipiaisen ihana väripläjäys alla

 
 
 
 
Dorrit von Fieandtin taidekeramiikkaa 1990-luvulta
 

 sekä uudempaa Heljä Liukko-Sundströmiä
 

Kommentit

  1. Tykkään erityisesti Mikael Schilkinin eläinfiguureista, kaikki nuo ilvekset ja karhut, puhumattakaan leijonista yms. Ja isotätisi astiasto on yksinkertaisen kaunis ja hyvin tyylikäs.

    VastaaPoista
  2. Hei Merja - olen samaa mieltä:)

    VastaaPoista

Lähetä kommentti