Aurinkoinen Porvoo

Jätin eilisen pöytäproggikseni odottelemaan parempia aikoja, eteiseen, ja lähdin retkelle Porvooseen. Retkipäätös tuli aika impulsiivisesti, mutta en katunut sitä yhtään. Lähtiessäni, alkuiltapäivästä eilen, Stadi oli harmaa ja sumea, mutta jo Sipoon kohdalla pilvet olivat hajaantuneet ja muutama auringonsädekin oli näkyvissä. Porvoossa taivas oli jo kirkkaan sininen ja aurinko hymyili taivaalla, kirkkaasti ja lämpimästi. Tai ehkä toi lämpimästi oli vähän liioittelua, itse asiassa pakkasta oli aika reippaasti. Mutta silti, pyöreä keltainen valoilmiö sai minut onnesta soikeaksi. Kapusin kirkonmäelle ja aloin ottaa kuvia auringon kauniisti valaisemasta kirkosta. Tuntui ihan epätodelliselta ajatella, että tämä uljaana ja eheänä kohoava kirkko on kokenut niin kovia kuin mitä se elämänsä aikana oikeasti on joutunut kestämään. Mutta toisaalta, onhan se kyllä pitkän elämän elänytkin, noin 600 vuotta. Vanhimmat osat ovat jostain ihan 1400-luvun alkupuolelta, mahtuuhan siihen; lukuisia tulipaloja ja muita jänniä vaiheita. Mutta sisältyy kirkon historiaan tietenkin myös suunnaton määrä onnellisia muistoja laidasta laitaan;  häitä ja ristiäisiä ja muita juhlia, vuoden 1809 valtiopäivistä puhumattakaan.

Kirkkohäikäistymiseni jälkeen kävin kirkon vieressä olevassa Pienessä Suklaatehtaassa, sain sieltä muuten oivan chilikaakao-ohjeen, laitan sen tonne kuvien jälkeen. Sieltä matkani jatkui sitten alas Jokikadulle. Maanantaisin Vanha kaupunki on näköjään erityisen hiljainen, useat kaupat, kahvilat ja galleriat ovat nyt matalasesongin aikana kiinni - välillä tuntui, että olen ainoa elävä olento koko Vanhassa Porvoossa. Räpsin kuvia etenkin kivoista kylteistä, ne näyttivät niin viehkoilta kuvattuna sinistä taivasta kohti. Mulla oli kyllä tuuri, että saavuin Porvooseen jo enne kolmea, sillä tunnin sisällä sinitaivas alkoi peittyä pilvien alle samalla kun aurinko vetäytyi alemmaksi länteen. Neljän jälkeen oli jo pimeää.


Aurinko valaisi kirkon läntisen fasaadin ja päätykolmion uskomattoman kauniisti, tässä:

 
 
 
 
 
 
Eteläinen sisäänkäynti, asehuone ulkoa. Kirkko on nyt talviaikaan suljettuna maanantaisin.
 
 
Kirkon itäpäädyn eteläpuolella kellotapuli ja pikkukirkko

 
Suklaatehtaan kyltti
 
 
 
Tässä ois suklaatehtaan valikoimaa - tummaa suklaata käyttäen voit
valmistaa kaksi kupillista hyvää chilikaakaota seuraavasti:
5 dl maitoa
80 g tummaa suklaata
1-2 kuivattua chiliä
Lämmitä maito hitaasti chiln kanssa ja sulata joukkoon suklaapalat.
Älä anna kiehua. Siivilöi chili pois ja tarjoile juoma kuumana.
Ripottele pinnalle kanelia - ja nauti!
 
 
Nami...
 
 
Pakko oli ottaa kuva tästä yksityisestä ikkunasta, huom muumimamma ja -pappa
 
 
Porvoon Raatihuone, nyk. Porvoon museo
 
 
Näkymä talojen välistä joelle
 
 
Ravintola Gabrielin kyltti
 
 
ja myös etanaravintolan kyltti
 
 
lisää kylttejä
 
 
ja vielä - hurmaava sisustusliike, muuten!
 
 
Pariisin Ville, viittaa kuvanveistäjä Ville Vallgreniin, joka oli syntynyt Porvoossa, mutta vaikutti pitkään Pariisissa.  Stadilaiset tuntevat Vallgrenin ehkä parhaiten Havis Amanda -patsaasta
 
 
 
Ja lemppariliikkeeni Destinyn (ent. Våga) kyltti, Jokikadulla, Remun tai siis Porvoon Linnassa.
 
 
 
 
Tällaisia suljettu maanantaisin kylttejä oli paljon - mutta, miten lauantai?
 tässä kyltissä ei mainita lauantaita ollenkaan...
 
 
Hiljainen Jokikatu, punainen rakennus on se nk. Porvoon Linna
 
 
Valo vaihteli, aurinko on jo vetäytymässä puiden taakse länteen
 
Pitihän mun käydä ottamassa kuva
Porvoon sillalta, perus-näkymä Porvoosta - nyt jo
pilviä ja hämärää

 
Ja vielä näkymä sillalta kohti empire-kaupunginosaa

Kommentit

 1. Oi kiitos Porvoo-kuvista!! Ex-porvoolaisena on aina kiva päästä edes virtuaalimatkalle tutuille kulmille. Tuolla vanhan kaupungin kapeilla kujilla on ihan oma tunnelmansa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hei Minnamari - Porvoon vanha puoli on todella ihana paikka, siel on aina kiva käyskennellä ja se on loistava matkailukohde myös ulkomaalaisille. Tykkään kovasti koko kaupungista -Porvoo olis hyvä ja lähes ainoa varteenotettava vaihtoehto, jos pitäis muuttaa Helsingistä pois:)

   Poista
 2. Sulle ois kuule pieni arvontauutinen mun blogissa :). Kun oot lukenut, ni laitappa mulle yhteystietoja tulemaan a.polkutie at gmail.com :)

  Ihania nää Porvoon kuvat. Oon itsekin jo pidemmän aikaa halajannut tuonne retkelle. Niin on kaunis paikka.

  VastaaPoista

Lähetä kommentti