Sade

Taiteilija Leena Mäki-Patolan
saviteos Kumbukumbu-museossa.
Narisen usein sateesta ja pimeydestä; haluaisin, että aurinko paistaisi aina. Mukamas. Nämä toiveet ikuisesta auringosta ovat tottakai hätiköityjä ja pinnallisia - täällä päin maailmaa ei vesi eikä aurinko kumpikaan uhkaa elämäämme niinkuin monessa muussa osassa maapalloa.  Säätä koskevat marinat lakkasivat taas hetkeksi (toivottavasti ainiaaksi!) kun seurasin esimerkiksi Nenäpäivä-ohjelmaa tässä pari iltaa sitten.

Myös Suomen huippis-ohjelmien viime-jaksoissa sivuttiin aihetta.  Oli varmasti ihan hyvä idea viedä malliehdokkaat Afrikkaan näkemään ja kokemaan maailmaa ja elämää sekä näkemään minkälaisten asioiden kanssa naiset muualla kamppailevat. Kommenteista ja kirjoituksista päätellen reissu teki tyttöihin lähtemättömän vaikutuksen ja avasi uusia näköaloja - toivottavasti tämä pätee myös sarjan katsojiin.

No, kuitenkin sitten eilinen käyntini Kumbukumbu-museossa aktivoi minut lopulta kirjoittamaan muutaman rivin. Kumbukumbu on Tähtitorninkadulla sijaitseva pieni etnografinen museo. Itse asiassa se on Suomen vanhin etnografinen museo. Olen välillä tehnyt siellä opastuksia, joten se on käynyt minulle aika tutuksi. Nyt olen ollut tauolla, mutta ehkä aloittelen taas vähitellen tekemään joitain free lance -keikkoja tässä miellyttävässä museossa. Kumbukumbussa voi tutustua 1800- ja 1900-lukujen vaihteessa käynnistyneen lähetystyön myötä saatuihin esinekokoelmiin, merkittävimpinä Ambomaa- ja Kiina-kokoelmat. Ja kokoelmien kautta pääsee hienosti perehtymään näihin vanhoihin kulttuureihin. Nimi Kumbukumbu tulee swahilin kielestä ja tarkoittaa muistamista.

Kumbukumbu-museon vaihtuvat näyttelyt ovat usein hyvinkin ajankohtaisia ja koskettavia. Tämän hetkinen tilapäisnäyttely on nimeltään Kun sadetta ei tullut. Se havainnollistaa veden ja sateiden merkityksestä kolmessa ajassa ja maassa: 1900-luvun alun Namibiassa, 2000-luvun alun Tansaniassa ja tämän päivän Etiopiassa. Näyttelyn yhteydessä on esillä kaksi taiteilija Leena Mäki-Patolan vesi-teemaan liittyvää saviteosta. Teoksissaan Mäki-Patola on käsitellyt veden määrää, laatua, arvoa ja merkitystä.
Lisätietoja: http://www.kumbukumbu.fi/kumbu_fi/

Bongasin näyttelystä muiden muassa seuraavan vanhan vesi-rukouksen - aivan huiman hieno!
 
Sateenkutsujan rukous
Oi Kalunga, Nangomben jumala
Anna meille tänään runsaita sateita,
jotta sammakoiden kurnutus kuuluisi joelta
ja vilja kasvaisi pelloilla.
Anna kuivien uomien täyttyä äyräitä myöten ja jokien virrata vuolaina.
Salli ukkosen pauhata ja jyristä,
salli pisaroiden pudota,
anna salamoiden kipinöidä ja iskeä tulta.
Olemme heikkoja janosta ja nälästä.
Salli sateiden olla runsaita kuin vuolas virta,
ja pisaroiden olla pyöreitä kuin helmet,
kuin lasiset ja maidonvalkeat helmet.
Auta meitä, jotta olisimme aina rehellisiä ja
toivottaisimme vaeltavat vieraat tervetulleiksi.
Nangomben jumala, juota karjamme,
salli sateiden tulla, ja sataa, sataa.
 
Nampala, Shigwedha: Aawambo Kingdoms s. 24.
 
 

Kommentit