Kurkistus Maya-kulttuuriin

Tänään kävin vihdoin katsomassa Didrichsenin taidemuseossa olevan Maya III -näyttelyn. Ajoitin homman niin, että pystyin osallistumaan opastettuun kierrokseen. Pauliina-oppaan avustuksella näyttelystä sai paljon enemmän irti, kuin mitä mä omin päin mitenkään olisin pystynyt saamaan. Näyttelyssä olevat lukuisat esineet ovat suurimmaksi osaksi lainassa Guatemalasta. Lisäksi museossa on esillä valokuvaaja Jon Kaplanin mayalapsista ottamia valokuvia. Nykyään museossa saa kuvata, joten napsin ihan vaan joitain esimerkkikuvia opastuksen aikana. Ostin mukaani pienen pussi maya-suklaata, kuvasin senkin tähän.


Näyttelyn aikanan 10% kaikkien Maya-tuotteiden tuloista suunnataan lyhentämättöminä Maya-tyttöjen koulutukseen Guatemalassa. Minun vaatimaton osani oli tällä kertaa maukkaan Maya-suklaan hankinta. Mutta myynnissä on viehättäviä Maya-tuotteita, hyviä joululahjaksikin!

 
Maya-kulttuurissa arvostettiin isoa nenää, jos oma nenä ei ollut tarpeeksi iso, siihen lisättiin erilaisia koristeita jne. jotta nenästä olisi saatu tarpeeksi iso.  Tämän veistoksen nenä muistuttaa mun mielestä mieheni Ekin nenää..

 
 Osa muinaisen Maya-hallitsijan istuimesta
 
 
Rupisammakot toivat onnea ja olivat pyhiä, tässä jade-kivin koristeltu rupisammakko-koru
 
 
 Näiden korviksien halkaisija on ainakin 10 cm - aika isot
 
 
Suuren suitsukeastian kansi, Didrichsenin museon piha näkyy kauniisti tuolta lasin takaa
 

Jon Kaplanin valokuva-näyttelyn yhteyteen katettu kuolleiden alttari.  Esimerkiksi Mexikossa vietetään 1.-2.11.iloista juhlaa, jolloin muistellaan ja kunnioitetaan kuolleita. Kodeissa katetaan tämäntapainen pöytä, jossa on edesmenneistä muistuttavia esineitä.  Alttarille katetaan myös ruokaa ja juomaa, jota tuonpuoleiseen siirtyneet voivat tulla nauttimaan. Traditio elää ja kehittyy koko ajan ja kuten näkyy, se on saanut myös vaikutteita Halloween-juhlasta.

Kommentit