Lussekatter


Ekbergin lussekatt - missä rusinat?

Eilen koin ainakin kaksi jälleennäkemisen riemukohtausta. Ensimmäinen oli se, että kiva frendini, Marja, oli tullut piipahtamaan Stadissa. Marja on muuttanut takas lapsuuden maisemiinsa ja hänen tapaamisensa ovat jääneet aika harvinaiseksi herkuksi. Toinen harvinainen herkku on lussekatit!

Lussekatit ovat  keltaisia joulupullia, jotka kuuluvat itsestään selvyytenä ruotsalaiseen joulusesonkiin. Tääl Suomessa en oo niihin törmännyt - kunnes eilen! Oltiin Marjan kans sovittu treffit Ekbergille, ja kas, siellähän vitriinissä komeili sahraminkeltaisia pullia.

Intoni keskellä huomasin kuitenkin, että joku oli pielessä; jeps, rusinat puuttu :(. Aitoihin lussekatteihin kuuluu rusinat, ei ole olemassakaan lussekatteja ilman rusinoita. Ja jos ei diggaa rusinoista, niin asiaan kuuluu sit vaan nyppiä ne sielt valmiista pullasta veks. No, kestän tämän takaiskun - onhan se niin, että traditiot ja tavat muuttuvat sitä mukaan kun ne siirtyvät ja leviävät paikasta toiseen. Siis, sovitaan, että suomalaisessa lussekatissa ei välttämättä ole rusinoita, vähän niinku se maksalaatikkojuttu: rusinoilla vai ilman?

Cappuccino lussekatin kans, suomalaisittain
 Lussekatit ovat siis makeita, sahramilla maustettuja, rusinoilla koristettuja S/8-muotoisia pullia. Niitä nautitaan yleensä joulun hujakoilla, adventin aikaan ja varsinkin Lucian päivän tienoolla useimmiten kahvin tai glögin kanssa. Mutta mulla meni eilen cappuccinon kanssa. 





Nyt, jos joku kiinnostu, niin tässä hyvä resepti, jonka noukin ruotsalaiselta Receptfavoriten.se -sivustolta.

  • 50 gram jäst

  • 15 dl vetemjöl

  • 5 dl mjölk

  • 0,5 tsk salt

  • 1 ägg

  • 2 paket saffran, 2 gram

  • 150-200 gram smör

  • 2,5 dl strösocker

  • Till pensling och garnering:

  • 50 gram russin

  • 1 ägg

    1. Smula jästen i en stor degbunke.
    2. Smält smöret i en kastrull och tillsätt mjölken och saffran så att det är fingervarmt, ej över 37 grader.
    3. Häll lite av degspadet över jästen och rör om tills jästen löst sig.
    4. Häll på resten av degspadet.
    5. Tillsätt ägget, socker, salt och mjölet lite i taget (spara 1-2 dl till utbakningen) och arbeta ihop till en smidig deg som släpper från bunkens kanter.
    6. Sätt att jäsa övertäckt med en bakhandduk eller gladplast ca 30 min.
    7. Degen ska jäsa till knappt sin dubbla storlek.
    8. Ta upp degen på mjölat bakbord.
    9. Dela degen på fyra delar och sedan varje del i 8 bitar. Rulla ut varje bit till en sträng och forma saffranskusar eller den form du vill ha. Använd gärna en bakhandduk och lägg den runt en skärbräda så får du bättre grepp att rulla ut längderna. Längderna ska vara ca 25 cm långa. Rulla ihop ändarna åt motsatt håll så att de ser ut som lussebullar.
    10. Lägg saffransbullarna på plåtar med bakplåtspapper eller smorda plåtar.
    11. Sätt ugnen på 225 grader.
    12. Garnera med ett russin i varje virvels mitt.
    13. Låt saffransbullarna jäsa övertäckta i 30 min.
    14. De ska ha höjt sig och var mjuka och porösa.
    15. Knäck ett ägg i en kopp, vispa ihop det och pensla saffransbullarna.
    16. Du kan också garnera med mandelspån eller pärlsocker.
    17. Grädda saffransbröden i mitten av ugnen i 8 minuter eller tills de har fin färg.
    18. Låt saffransbullarna svalna övertäckt med bakduk och njut.

    Ruotsalaisia lussekatteja - rusinoilla.
    Kuvalähde: Sahlstens.se


    Kommentit