Lämmin syysilta

Valoa ja lämpöä syysillan pimeydessä,
sade ropisee kameran linssiin
Tänä iltana kävin pitkästä aikaa kirkossa. Stadin vanhassa kirkossa oli lämminhenkinen konsertti, jossa Ekikin soitti. Kirkkokonserteissa on aina niin rauhallinen fiilis, siel tällainen stadinainenkin herkistyy. Ja Vanha kirkko on ehdottomasti mun suosikkikirkkoni. Vuonna 1827 valmistuneen kirkon nimi, Vanha kirkko, johtuu siitä, että kyseinen kirkko on todellakin Stadin vanhin kirkko. Tämä Carl Ludvig Engelin suunnittelema kirkko rakennettiin väliaikaiseksi kirkoksi suurruhtinaskunnan pääkaupungin ulkopuolelle siksi, että vanha Hedvig Eleonoran kirkko nyk. Senaatintorilla oli purettu tulevan uuden Nikolainkirkon (nyk. Tuomiokirlkon) alta. Väliaikaisuuden vuoksi Vanha kirkko rakennettiin puusta. Nikolainkirkon rakennustyöaika venyi kuitenkin niin pitkäksi, että sen valmistuessa, 1850-luvun alussa, oli pääakaupungissa tarvetta jo toisellekin luterilaiselle kirkolle eikä puukirkkoa enää haluttukaan purkaa.

Nykyään Vanha kirkko on mm. Stadin suosituin vihkikirkko ja sitä ympäröivä puisto - Ruttis - on yksi suosituin kesäiltojen viettomesta. Kesäisin puistikossa, vanhojen hautakivien lomassa, jengi kokoontuu fiilistelemään ja nauttimaan erinäisistä eväistä. Nimi Ruttis on peräisin siitä, että samaisella paikalla - tai itse asiassa hieman Annankadulle päin - on joukkohautoihin haudattuna yli tuhat ruttoon kuollutta Stadilaista. Tuolloin, 1710-luvulla tämä paikka oli hyvin kaukana kaupungin rajojen ulkopuolella.

Ihmiset saapuvat ajoissa lämpimään kirkkoon
näkymä itään, alttarille,  päin


Konsertin jälkeen oli hyvä mieli, oli ollut kiva istua kauniissa ympäristössä ja nauttia hyvien esiintyjien tarjoamasta elämyksistä.
Vanha kirkko länteen, viimeiset ihmiset poistuvat
konsertista

Konsertti vedetty, kamat pitäisi viedä pois -
alttarilla kohtaa monenlaiset jutut

Ekin kitaroita....

Kommentit