Abstraktia expressiota ja utuisia maisemia

Taiteilija Ritva Määttänen-Valkama
ja teos Le Grand Trianon
Tänään kävin ystäväni Ritvan taidenäyttelyn avajaisissa Galleria Pirkko-Liisa Topeliuksessa. Olemme Ritvan kanssa opiskelukavereita Helsingin yliopistossa; molemmilla on pääaineena taidehissa.

Ritvalla on ollut useita omia näyttelyitä, suurin osa juuri tässä samassa galleriassa. Lisäksi hän on osallistunut muutamiin yhteisnäyttelyihin ja hänen teoksiaan on myös lunastettu esimerkiksi Espoon modernin taiteen museoon Emmaan ja yrityksille kuten esim EONille, Stora Ensolle, Vallilalle ja Helsinki Medialle.

Ensivaikutelma galleriaan astuessa on valoisuus - nimenomaan teosten aurikoisuus ja iloiset värit. Ensimmäisen huoneen teokset ovat hulvattomia väripläjäyksiä ja näitä katsoessani tajuan mitä Ritva tarkoittaa kun hän kirjoittaa, että "kyseessä on spontaani ajattelu ja käsityö, kehon ohjaama fyysinen toiminta..."


Kuninkaallinen seetri
Väripläjäyksen jälkeen tilasta alkaa löytyä myös utuisia, romanttisiakin maalauksia, joille Ritva on antanut  nimiä kuten Marie Antoinetten puutarha tai Suuri vesiputous. Suosikkini kaikkien olemukseltaan runsaiden teosten joukossa oli kuitenkin pieni "Kuninkaallinen seetri", joka puhutteli askeettisuudellaan ja salaperäisyydellään.

Pressitekstissään taiteilija toteaa myös mm. että "teokseni eivät julista mitään. Ne ovat ilmauksia eletyistä hetkistä".SuihkulähdeKaukaiset saaret

Kommentit