Taidesalongissa

Taidesalongin kyltti
- harmi muuten, etten saa
noita heijastuksia pois kuvistani....
Perjantaina piipahdin Pirkko Valon muistonäyttelyn avajaisissa Taidesalongissa. Taidesalonki jo itsessään on kokemisen arvoinen mesta. Tykkään sen vanhasta ja hienosta, mutta samalla  vähän kulahtaneestakin, fiiliksestä. Tää Stadin vanhin taidegalleria löytyy Bulevardi kolmosesta, Riikinkukon korttelista.  Arkkitehti Sigurd Frosteruksen piirtämän, vuonna 1912 valmistuneen asuin- ja liiketalon neljännessä kerroksessa sijaitsevan salongin perusti Leonard Bäcksbacka jo vuonna 1915. Nyt salonkia vetää Christina Bäcksbacka. 

Lähikuva Frosteruksen talon jugend-ornamentiikasta

Leonard Bäcksbacka tuki elämänsä aikana monia taiteilijoita luonnollisesti sijoittamalla heidän teoksiinsa ja myös antamalle heille näkyvyyttä galleriansa kautta.

Bulevardi kolmosen porrashuone

Yksi myöhemmän vaiheen taiteilijoista, joiden uran alkua Bäcksbacka tuki, oli Pirkko Valo. Pirkko Valon uran huippu asettuu 70-80-luvuille. Viime vuosikymmenet hän eli poissa julkisuudesta kotiseudullaan Karhulan liepeillä. Hän kuoli vuonna 2009.


Ennen synnytystä


Mulle Pirkko Valo oli ennen tätä näyttelyä aika tuntematon. Se johtuu varmaan ainakin siitä, että noina aikoina mä asuin Tukholmassa, enkä niinkään ollut perehtynyt suomalaisiin taiteilijoihin. No, en tietty muutenkaan sillon viel ollu tarpeeks kypsässä iässä arvostaakseni mitään tollasta; ihan muut asiat tais viel sillon olla mielessä....


Oikealla valokuva nuoresta Pirkko Valosta.
Valon taiteessa muhun vaikutti ehkä eniten hänen tapansa kuvata naiseutta ja miehen ja naisen välistä suhdetta.

Teoksista suurin osa näytti olevan akvarelleja, ja mulle tuli niiden tyylistä vahvasti mieleen just 1970-luku, ja oikeestaan kans jo 60-luvun loppukin.  Useissa maalauksissa käytetyt muhevat värit jä vähän välillä psykedeeliset, symboliset ja kaarevasti toisiinsa kietoutuneet ornamentit ja muodot sekä naivistiset figuurit veivät ainakin mun ajatukset sen ajan muuhunkin kuvamaailmaan; levynkansiin jne.

En osaa nimetä mitään erityistä suosikkiani, mutta toi
Ennen synnytystä - teos ainakin jäi mieleen!Kommentit