Muotikuvia...

Tänään piipahdin Taidehallissa katsastamassa Claire Ahon muoti- ja mainoskuvia esittelevän näyttelyn. Claire Aho oli 50-60-lukujen johtava valokuvaaja ja yksi harvoista naispuolisista muotikuvaajista. Hän kehitti myös värivalokuvausta Suomessa. Näyttelyssä tajusin, että lähes kaikki mainos- ja muotikuvat joita mäkin lapsuudestani muistan, olivat Ahon näppäämiä.

 
Naistenlehtien kansikuvia n. 50 vuotta sitten.
Suomen Neito ja mannekiini
Pirkko Mannola
Meidän landen vintillä lojui joukko vanhoja Eevoja, Viikkosanomia ja Hopeapeilejä; niiden kansikuvat ovat jääneet lähtemättömästi mun mieleen. Niissä esiintyivät esimerkiksi Teija Sopanen, Lenita Airisto ja Pirkko Mannola - kaikki entisiä Suomen Neitoja ja suosittuja mannekiineja. 
Teija Sopanen, monelle tuttu ekana telkkarikuuluttajana,
Lenita Airisto 17-vuotiaana sekä Ismo Kallio, charmikas
näyttelijän alku.
Ihana laulajatar Carola Standertskjöld


Ahon kuvia tsiigatessa en voinut olla vertaamatta niitä tämän päivän kuviin. Sen kummemmin analysoimatta tai kantaa ottamatta funtsin vaan esimerkiksi Ranskan Voguessa julkaistuja kuvia, joissa 10-vuotias  Thylane Blondeau poseeraa provosoivan seksikkäissä asennoissa ja vahvasti meikattuna. Aikamoinen kontrasti näihin Claire Ahon kuviin. Henkilökohtaisesti diggaan tosta Ahon tuotannosta enemmän. Naiset ovat esitetty luonnollisina, naisellisina - silti kauniina. Kuvamanipulaatio oli tuolloin ihan lasten kengissä, tietsikat jne olivat vielä aika science fiction-meininkiä.


Tästä mun ajatukset laukkaa Lutkamarssiin, jonka keskelle pääsin (ratikassa tosin) eilen. Näpsin kuvia, kun n.4000-5000 mielenosoittajaa marssi mm. sen puolesta, että nainen saisi pukeutua haluamallaan tavalla ilman pelkoa tulla raiskatuksi. Raiskaus ei koskaan ole oikein, olipa nainen pukeutunut miten seksikkäästi tahansa. Ei on aina Ei.
Lutkamarssi Manskulla

Ilahduttavan monta kundiakin oli messissä


Kommentit

  1. Kivoja juttuja sulla; Carolan sukunimi on Standertskjöld. Terkkuja Mervi:)

    VastaaPoista
  2. joo - huomasin itsekin - kiitos!!!

    VastaaPoista

Lähetä kommentti