Arts and Crafts

Päärakennus sisäpihalta, tänään oli osittain pilvistä ja
sateistakin
Tänään mun  opastuskeikkani sisälsi käynnin Saarisen, Geselliuksen ja Lindgrenin vaikuttavassa Hvitträskissä. Näiden kolmen arkkitehdin toimisto ja kodit ovat toteutettu tyylillä, jota kai voisi kutsua suomalaiseksi jugendiksi tai art nouveauksi. Tai aika usein sitä kutsutaan kansallisromanttiseksi. Näiden tyylien juuret ovat arts and craftissa - suuntauksessa joka lähti Britanniasta 1800-luvun lopulla ja kesti parikymmentä vuotta. Siinä arvostetaan ja korostetaan käsityötä ja nähdään rakennukset kokonaistaideteoksina.


Kansallisromanttista fasadia


Ja just tälläinen kokonaistaideteos myös vuosina 1901-1903 rakennettu Hvitträsk on. Rakennuksia ympäröi brittiläistyyppinen puutarha ja korkealta kukkulalta on ihana näköala Vitträsk-järvelle. Päärakennuksessa oli Lindgrenin ja Saarisen perheiden kämpät, Gesellius asui siinä vieressä olevassa pienemmässä erillistalossa. Päärakennus on nyt museona ja pikkutalo toimii kahvilana ja raflana.

Lasimaalauksessa lienevät Saarinen ja Gesellius ja
keskellä Loja ?Tässä samassa raportissa täytynee myös esitellä mun uudet varpaat, jotka must nekin ovat hienoa taidetta ja käsityötä, jonkinlaista arts and craftia omalla tavallaan. Fredan ZaZa-studiossa työskentelee taitava vietnamilaista alkuperää oleva nuori nainen, joka loihtii upeita varpaita ja rakennekynsiä tosta vaan :)
 
Päärakennuksen sisäkaton koristelut käyvät hauskaa
vuoropuhelua varpaitteni kanssa :)

Varpaat on jäässä ja kukkapenkissä, näkeeköhän tästä
noiden isovarpaiden hienot kukkamaalaukset...?
Pay attention to the nails....
 


Kommentit